UITNODIGING 2019

Dit jaar vieren wij het dertigste Prinsjesdagontbijt! Een mooie en waardevolle traditie om voor het begin van het nieuwe parlementaire jaar samen te komen voor inspiratie, bezinning en gebed.

Het thema van dit jaar is: Geloof en religie in het publieke domein.
Is geloof of religie iets voor ‘achter de voordeur’ en een ‘reine Privatsache’ of mag deze voluit aanwezig zijn in het publieke domein? Wordt de discussie over geloof en religie niet te zeer bepaald door angst voor fundamentalisme en de gevaren daarvan? Of wordt het tijd om te erkennen dat geloof en religie een sterk bindmiddel in deze zoekende en verwarrende samenleving kan zijn.

Wat betekent het dat de staat neutraal is? Regelmatig wordt gesproken over de in deze tijd bestaande religiestress die een open en onbevangen gesprek over deze vraag bemoeilijkt.

Tijdens deze dertigste editie zal onze Minister President, Mark Rutte, ons meenemen in zijn gedachten over de rol en plaats van religie in het publieke domein.

Naast onze Minister President zal spreken journaliste Yvonne Zonderop. Zij schreef een veel gelezen boek met de titel ‘Ongelofelijk’. Over haar Rooms Katholieke oorsprong, het vertrek uit die traditie en haar hernieuwde nieuwsgierigheid naar dat wat zij ‘van huis uit meekreeg’.

Tenslotte spreekt dominee Ad van Nieuwpoort, predikant in Bloemendaal. Mede-oprichter van De Nieuwe Poort met vestigingen in Amsterdam (Zuidas) en Rotterdam. Als geen ander verstaat hij de kunst om vanuit de traditie het gesprek met de tijdgeest aan te gaan.

Jaap Smit
Voorzitter stichting SBI Prinsjesdagontbijt

Het thema voor 2019 is: GELOOF EN RELIGIE IN HET PUBLIEKE DOMEIN

Met trots kunnen we u de volgende sprekers presenteren:

Minister president Mark Rutte
In zijn lezing gaat onze premier in op het belang van religie voor de kracht van de samenleving

Journaliste Yvonne Zonderop
Zij zal in een prikkelende column ervoor pleiten om religie weer serieus te nemen als maatschappelijk verschijnsel dat betekenis geeft.

Dominee Ad van Nieuwpoort
Zijn bijdrage zal gaan over de noodzaak van religie voor het goed functioneren van een democratie

Het geheel zal muzikaal worden opgeluisterd door talentvolle jonge musici van het Prinses Christina Concours: Noƫlle Drost (zang) en Katie Yoa Morgan (piano).